Vad är motorsport?

Man kan egentligen inte bara se motorsporten som en enda sport, utan den innehåller faktiskt väldigt många olika grenar. Alla har dock en sak gemensamt och det handlar helt enkelt om att man måste meka med sin bil och göra så att den får så bra prestanda som möjligt inför en tävling. Man måste som tävlande också överväga vilken gren man vill tävla i eftersom alla de valbara har olika körstil. Ofta kan sporten Formel 1 räknas som en av de mest prestigefyllda grenar man det kan också vara bra att känna till att det också är den gren som är dyrast att utöva. Även banracing är relativt dyrt att träna och tävla i eftersom det är svårt att finna bra bilar som passar. Det finns också väldigt många etablerade förare i sporten och detta gör det svårt för en nybörjare att kunna ta sig framåt. Det finns dock väldigt många grenar att välja mellan och många av dem har inte alls så hårda krav på föraren av bilen. I många av grenarna är vinsten på banan inte heller det som räknas allra högst. Det är i flera av de lite mindre sporterna allra viktigast med den gemenskap som finns inom sporten.

Om man söker efter en social motorsport bör man ofta leta efter tävlingar där varje race är relativt kort. Den bil som används ska i dessa race kunna accelereras snabbt, om inte detta finns är ekipaget helt utan chans att vinna på dessa banor. Det finns flera olika typer av grenar att välja mellan även när det kommer till kortare race. Legends racing har länge varit den allra mest populära grenen här. I denna tävling kör varje förare en ombyggd bil som dock ska vara av en äldre modell. I tävlingen måste både bilen och föraren kunna agera och handla snabbt, men det handlar inte bara om att vinna i snabbhet. I just legends racing ska bilen också se bra ut. Stilen såväl som bilens utseende ska locka till sig alla åskådares uppmärksamhet och även för detta kan en tävlande vinna pris.

Om man gillar specialfordon som bussar, lastbilar, pickup eller lastbilar finns det grenar också för dessa inom motorsporten. I dessa grenar ska dock de olika typerna av fordon byggas om på olika sätt så att de kan lämpa sig för den gren de ska delta i. Just när det gäller tävlingar de specialbyggda bilarna deltar i kan man med en gång se att den allra dyraste grenen att delta i är drag racing. Både motorn och bilens konstruktion måste byggas på ett sätt som tillåter att fordonet får upp en mycket hög hastighet. Både förare och publik har vanligen adrenalinet på topp under tävlingen. Innan man kan börja tävla kommer det dock både kosta tid och pengar.

Som förare spelar det ingen roll om man vill köra smart, taktiskt, snabbt eller överlag bara visa upp sin bil för andra. Det finns garanterat en lämplig motorsport. Om det är så att man inte vill riskera att krocka med andra bilar kan en offroadtävling till exempel vara lämplig.