Superbilar

Egentligen är begreppet superbil relativt vagt. Det finns egentligen ingen bestämd regel för vad en superbil är men generellt sett kännetecknar begreppet historiskt sett bilar med kraftfulla, stora motorer, samt bilar med styv och sportig fjädring. Dessutom räknas många gånger bilar med en hög prestanda samt en interiör med mycket få bekvämligheter till dessa bilar. Vad som skiljer bilarna från de närliggande begreppen Supersportbil och Hypersportbil är dock något mer oklart.

När man talar om superbilar räknas ofta tillverkare och märken som Ferrari, Lamborghini, Bugatti, Pagani samt Porsche och svenska Koenigsegg till dessa. Ibland kan man dock inte skilja dessa märkens superbilar från deras lyxbilar.

I USA är termen supercar något som definierar en muskelbil. Termen syftar främst på de mellanklassbilar som under 1960-1970 talet hade stora och kraftiga V8-motorer och var bakhjulsdrivna. Överlag har man här ofta, men inte alltid skrivit termen med ett stort S i början av ordet.

Man började kombinera en bra motor med en lättviktig bil under år 1957 när Rambler Rebel lanserades. Denna bil beskrevs ofta som en veritabel superbil. Under år 1966 blev dock sextiotalets superbilar en officiell trend i industrin eftersom fyra av de största biltillverkarna på marknaden behövde slå sig in på marknaden av superbilar. De ville skapa iögonfallande bilar som verkligen kunde få en tittare att förvånas. Det förekom under denna tid flera olika exempel på vad en superbil egentligen skulle användas till och under år 1965 gav den amerikanska tidningen Car Life ut ett exemplar där de testade Pontiac GTO. De hade också med en artikel om att Hurst satte in amerikanska motorer i superbilar genom arbetet med bilen 390 Rogue. Under denna tid släpptes väldigt många superbilar, men det var inte förrän under 1980-talet som tävlingarna började bli officiella.

Under den senare delen av 1990-talet har termen superbil använts för att beskriva en väldigt dyr, snabb eller kraftfull bil med en centrerad motor. Man har också sagt att en superbil måste vara snabb och också ha en växling som fungerar i hög hastighet. Bilen ska synas och priset ska inte vara något som alla kan betala. Så beskrivs ofta superbilen än i dag.

Under de allra senaste åren har termen superbil också använts för olika mycket teknologiskt avancerade fordon. Dessa använder till exempel helt nya bränslen, ny luftgenomströmning, och är tillverkade i extremt lätta material.

I dag finns det relativt många tävlingar som involverar just superbilar. Vad som är en superbil är dock inte helt enkelt att säga utan varje tävling har generellt sett egna regler som berättar om vilka bilar som är aktuella för att delta i tävlingen. Många som kör superbilar har dock endast sina bilar för att finåka. De kostar en hel del i inköp.